2013 Yılı Memur Zammı Toplu Görüşmeleri

Milyonlarca memuru yakından ilgilendiren 2014-2015 yıllarında memurlara verilecek zamlar 2013 yılının Ağustos ayı içinde belli olacak. Toplu görüşmeler ağustos ayının başında başladı ve kesin sonuç 21 Ağustos tarihinde belli olacak. Geçen sene yasanın yetişmemesi nedeniyle toplu görüşmeler çok geç başlamış varılan sonuç üzerine memura geçmişe yönelik zam farkları ödenmişti. Bu sene ise toplu görüşmeler 2013 yılının ağustos ayında başlanmıştır. Bu ay sonuca varılarak zam oranları belli olacak. Toplu görüşmeler sonrasında karar alınan zamlar ise memurun 2014 yılının ilk maaşına yansıtılabilecek.

2013 memura zam Hükümet verilecek zammın ülkenin şartları göz önüne alınarak gerçekçi bir şekilde verilmesine taraftar. Ancak sendikaların belirledikleri zam oranları yüzde 10’lara yaklaşmaktadır. Konuyu gerçekçi bir şekilde ele alırsak da sendikaların belirledikleri zamların verilmesi mümkün görünmüyor. Bununla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Taleplere saygılıyız ama ülke imkanları hiçe sayılmamalı” mesajını vermişti. Hükümet yıllardır olduğu gibi memuru enflasyona karşı ezdirmeme politikası sürdürmektedir. Yani hükümet vereceği zammın enflasyondan az olması halinde enflasyon farkı kadar bir zam daha yapma konusunda memura güvence vermektedir.

Eğer hükümet temsilcileriyle sendika temsilcileri 2014 -2015 yılları için memura verilecek zamlar konusunda anlaşamazsa konu hakem heyetine gidecek. Ancak burada da şunu hatırlamak gerekiyor ki hakem heyeti de hükümetin şartlarına daha yatkın durmaktadır. Keza 2013-2014 yılları için verilecek zamlar içinde taraflar anlaşamamış konu hakem heyetine gitmişti. Hakem Heyeti de hükümetin belirlediği zamları uygun bularak onaylamıştı. Burada dikkat çeken bir durum da sendikaların istedikleri ek ödemeler ve zam oranları şimdiden memurları umutlandırmasıdır. Umarım emeklerinin karşılığını alabilecekleri zamlar memurlara verilir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.