Anlatımın ve Anlatıcının Amacı

Daha önceki konularda “Ana Düşünce”nin yazının amacını oluşturduğunu belirtmiştik. Yazarın anlatımda dikkat etmesi gereken önemli konulardan biri de yazıyı neden yazmak istediğini belirlemesidir. Çünkü bu amaca göre yazının iskeleti, yani ana düşüncesi oluşacaktır.

Yazar amacına göre konuyu anlatacaktır ve anlatım yöntemini belirleyecektir. Örneğin yazarın amacı bir konuda bilgi vermek, öğretmekse anlatım yöntemini de buna göre belirleyecek, anlatımı son derece anlaşılır, açıklayıcı ve net olacaktır. Eğer yazarın bilgi vermek, öğretmek gibi bir amacı yoksa anlatım yöntemini ona göre seçecek, anlaşılır ve açıklayıcı ifadeler kullanmayacaktır.  Üslubun da anlatımın amacına göre belirlendiğini böylece görmüş olduk. Üslup kısaca yazarın bir düşünceye bakışı ve onu anlatış tarzıdır.

Konuyu anlatmaktaki amacını ve anlatış tarzını yani üslubunu belirleyen yazar araştırmalarını da tamamlayarak yazının planını oluşturur. Bu plan şu şekilde olur: giriş, gelişme ve sonuç. Yazar anlatımının planını oluştururken, yazının dikkat çekmesi, ilgi görmesi ve akılda kalması amacıyla çeşitli yöntemler dener. Okuyucunun dikkatini çekebilmek adına anlatımına soruyla başlamak ve yazı aralarında sorular sormak, anlatımın somutlaşması için tasvirlerden yararlanmak, başka yazılardan ve sanatçılardan alıntılar yapmak, konuyla ilgili çeşitli hikayelerden yararlanmak bu yöntemlerden bazılarıdır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.