Edebiyat Dersine Nasıl Çalışılmalı?

Bir ders olarak edebiyat öğrencilerin genel olarak pek sevemediği, kolay ders olarak gördükleri ancak sınav zamanı zorlandıkları bir branş olarak karşımıza çıkıyor.

Öğrenciler genel olarak edebiyat dersi konularını ezber olarak görmekte, dersi dinlemenin önemli olduğu konusunu göz ardı etmekte, edebiyat sınavı sorularını gördüklerinde de sanki hiç bilgileri yokmuş izlenimine kapılmaktadırlar.

Peki bu durum neyden kaynaklanmaktadır?

Öğrencilerin bu konuda sorumlulukları nelerdir?

Öğrenciler edebiyat dersine nasıl çalışmalıdır?

Edebiyat dersine çalışma yolları nelerdir?

Öğrencilerin bilmesi gereken ilk konu edebiyat dersinin kesinlikle ezber bir ders olmadığıdır. Edebiyat konu anlatımı size ezberlenecek bir bilgi olarak geliyorsa yanılıyorsunuz. Öğrenci edebiyat dersini ezber olarak görüyorsa ve sınavdan bir gün önce edebiyat dersi konularına çalışmayı yeterli olarak görüyorsa maalesef o öğrenci başarıya ulaşamayacaktır. Edebiyat ezber bir ders olmaktan ziyade fazlasıyla zihin faaliyeti gerektiren bir derstir. Öğrencilere ilk tavsiyemiz edebiyatı bir ders olarak görmekten ziyade onu kültürel bir birikim süreci olarak değerlendirmeleridir.

Edebiyat Dersine Çalışma

Edebiyat dersinde başarılı olmanın yolları

Çünkü edebiyat kültürel birikimin temelini oluşturmaktadır. Edebiyat dersine gösterilen birazcık sevgi ve ilgi öğrenciyi hem başarıya ulaştıracak hem de kültürel anlamda birikim sahibi olmalarını sağlayacaktır. Aynı zamanda edebiyatın zihinsel faaliyetlerine katılan, anlatılan konulara yorumlar da bulunan, şiir ve hikâyelerden çıkarımlarda bulunmaya çalışan öğrenciler yine başarıya ulaşacaklardır. Bu etkinliklerle birlikte öğrenciler okul hayatları boyunca ve yaşamın her alanında kullanabilecekleri muhakeme gücüne de kavuşmuş olacaklar.

 Edebiyat dersi sınavının ezberi ölçmekten ziyade öğrencinin muhakeme gücünü ve bilgisini ölçtüğünü düşünürsek bu konunun ne derece önem teşkil edeceği de ortaya çıkacaktır. Bunların dışında öğrencilerin edebiyat dersi notlarını takip etmeleri, derste kullanılacak olan edebiyat dersi materyallerine etkin olarak katılmaları da gerekmekte. Edebiyatın yazar-eser eşleşmeleri konusuna gelecek olursak; dersi dinleyen ve aktif olarak katılan her öğrenci yazar-eser eşleşmelerinin önem teşkil eden kısmını hiç zorlanmadan öğrenecektir. Ancak yine de edebiyat çalışma yaprağı oluşturmak özellikle ezber gereken bazı konuları bu kartlara yazarak sürekli tekrar yapmak da son derece faydalı olacaktır. Öğrencilerin derslere bu şekilde yaklaşmaları edebiyat öğretmenleri tarafından da memnuniyetle karşılanacaktır. Bu durumda öğrenciler hem derse aktif olarak katılıp önemli bir birikim elde ederek sınavlarda istedikleri başarıya ulaşabilecek hem de derse aktif katılımla sınav puanları dışında ek puanlar kazanıp ortalamalarını yükseltecektir. Öğrencilerin edebiyat çalışma yöntemlerini belirlerken bu hususlara dikkat etmeleri başarıya ulaşmaları için son derece faydalı olacaktır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.