Milli Edebiyat Dönemi, Milli Edebiyat Dönemi hikaye, Milli Edebiyat Dönemi'nde hikaye, Milli Edebiyat Döneminde hikaye, hikaye Milli Edebiyat Dönemi, Milli Edebiyat Dönemi hikaye özellikleri, Milli Edebiyat Dönemi hikaye sanatçıları

Milli Edebiyat Dönemi’nde Hikaye

Milli Edebiyat Dönemi Hikaye” konusunu ele almadan önce bilmeliyiz ki Milli Edebiyat, 1911 yılında Selanik’te çıkarılan Genç Kalemler dergisindeki bir makale ile başlamıştır: Yeni Lisan Makalesi. Türkçenin yabancı dillerin etkisinden kurtulması ve edebiyatta halkın anlayabileceği bir dilin kullanılması gerektiğini ifade eden makale Ömer Seyfettin ve arkadaşları tarafından yazılmıştır. Bu dönemde yazılan hikayeler incelediğinde bu makalenin etkisinin ve Türkçülük fikrinin etkisi görülmektedir.

Milli Edebiyat Dönemi’nde Hikaye

Bu dönemde yazılan hikayelerde en dikkat çekici nokta eserlerin dilinin sadeleşmiş olmasıdır. Türkçülük fikrinin bu dönemde etkili olması nedeniyle hem eserlerin dili halkın konuştuğu dile yaklaşmış hem de eserlerde daha çok toplumsal temalar tercih edilmiştir.Bu dönemde yazılmış hikayelerle sanatçılar toplumda bir milli bilinç oluşturmaya gayret etmiştir.

Sanatçılar güçlü bir gözlemle Anadolu ve Anadolu halkını tanıyıp eserlerinde dile getirmişlerdir. Bu dönemde hikayelerinde edebiyatımızda ilk kez sanatçılar Anadolu’ya açılmış ve hikayelerinde mekan olarak İstanbul’dan çok Anadolu’yu seçmişlerdir. Bu dönem hikayelerinde savaş yılları, bağımsızlık mücadelesi, yaşam koşulları, vatan sevgisi ve kahramanlık gibi temalar işlenmiştir.

Milli Edebiyat Dönemi Hikaye Özellikleri

→ Bu dönem hikayeleri halkın anlayabileceği bir Türkçeyle yazılmıştır.

→ Genellikle toplumsal konular hikayelerde tema olarak işlenmiştir.

→ Savaş yılları, bağımsızlık mücadelesi, yaşam koşulları, vatan sevgisi ve kahramanlık gibi konular sıklıkla hikayelerde ele alınmıştır.

→ Anadolu’yu gözlemleyen ve tanıyan sanatçılar hikayelerde Anadolu’yu işlemişlerdir.

→ Bu dönemde yazılan ürünler üzerinden milli bilincin oluşturulmasına çalışılmıştır.

→ Realizm akımının etkisiyle sanatçılar gözlemlerini gerçekçi bir şekilde dile getirmişlerdir.

→ Hikayeler olgunluğa ulaşmış, oldukça başarılı eserler yazılmıştır.

→ Bu dönem hikayeleri çoğunlukla olay hikayesi (Maupassant tarzı) türünde yazılmıştır.

Milli Edebiyat Dönemi Hikaye Yazarları

Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Reşat Nuri Güntekin gibi isimler bu dönemde başarılı hikayeler yazmıştır. Bu isimler içinde Ömer Seyfettin ve Refik Halit Karay, daha çok hikaye türünde eser verdiklerinden Türk edebiyatının başarılı hikayecileri arasında yer alır. Özellikle bu dönemde dilin sadeleşmesinin öncülerinden olan Ömer Seyfettin, günümüzde bile en çok okunan hikayelerin yazarıdır.

Milli Edebiyat Dönemi Hikaye PDF + Video

Aşağıdaki bağlantılardan Deniz Hoca tarafından hazırlanmış olan “Edebiyat Ders Notları PDF” dosyası ile slaytını indirebilir, öğrencileriniz ve arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantılardan Deniz Hoca tarafından hazırlanmış olan “Milli Edebiyat Dönemi Hikayesi PDF Çalışma Kağıdı” dosyası ile slaytını indirebilir, öğrencileriniz ve arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
 PDF / Slayt
10.Sınıf Ders Konuları
TYT Türkçe 
AYT Edebiyat

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.