Cümlenin ögeleri örnekleri, Cümlenin ögeleri örnekler, Cümlenin ögeleri örnek cümleler, Cümlenin ögeleri örnekler 20 tane, Cümlenin ögeleri 20 tane örnek

Cümlenin Ögeleri Örnekleri (Örnek Cümleler ve İnceleme)

Türkçe derslerinin en önemli kazanımlarından olan cümlenin ögeleri konusunu çok iyi bir şekilde kavramak ancak çok sayıda örnek üzerinde inceleme yapmakla mümkün olmaktadır. Bu nedenle sizlere bu başlık altında çok sayıda örnek cümleyi çözümleriyle birlikte sunduk. Aşağıda yer alan “Cümlenin Ögeleri Örnekleri“ni  detaylıca incelemeniz sizlere sınav öncesinde büyük bir katkı sağlayacaktır.

NOT: Eğer konuyla ilgili bilgi eksikliğiniz varsa lütfen önce “Cümlenin Ögeleri” başlıklı yazımıza göz atınız.

Cümlenin Ögeleri Örnek Cümleler

1) Türkçe dersinin en önemli konusu cümlenin ögeleriydi.

Çözüm:
Yüklem: Cümlenin ögeleridir.

Cümlenin ögeleri olan ne?: Türkçe dersinin en önemli konusu ⇒ Özne

2) Kaybettim kalbimi ben yine.

Çözüm:
Yüklem: Kaybettim

Kaybeden kim?: Ben ⇒ Özne
Neyi?: Kalbimi ⇒ Belirtili nesne
Nasıl?: Yine ⇒ Zart tümleci

3) Ege bölgesi muhteşem bir doğa olayına ev sahipliği yaptı.

Çözüm:
Yüklem: Yaptı

Yapan kim?: Ege bölgesi ⇒ Özne
Ne yaptı?: Ev sahiliği ⇒ Belirtisiz nesne
Neye yaptı?: Muhteşem bir doğa olayına ⇒ Dolaylı tümleç

4) Kırık dökük şu kalbimde sebebimsin.

Çözüm:
Yüklem: Sebebimsin

Sebebi olan kim?: Sen ⇒ (Gizli) Özne
Nerede sebebimsin?: Kırık dökük şu kalbimde ⇒ Dolaylı tümleç

5) Bazıları entari üstüne kürk giymeyi daha çok severlerdi.

Çözüm:
Yüklem: Severlerdi

Sevenler kim?: Bazıları ⇒ Özne
Neyi severlerdi?: Entari üstüne kürk giymeyi ⇒ Belirtili nesne
Ne kadar severlerdi?: Daha çok ⇒ Zarf tümleci

6) Karanlık yerde insan korkmaz mıydı?

Çözüm:
Yüklem: Korkmaz mıydı?

Kim?: İnsan ⇒ Özne
Nerede?: Karanlık yerde ⇒ Dolaylı tümleç

7) Bu olanlardan sonra ona inanmak mümkün değildi. 

Çözüm:
Yüklem: Mümkün değildi?

Mümkün olmayan ne?: Ona inanmak  ⇒ Özne
Ne zaman?: Bu olanlardan sonra ⇒ Zarf tümleci

8) İşsiz geçirdiği her gün biraz daha karamsar oldu.

Çözüm:
Yüklem: Karamsar oldu?

Karamsar olan kim?: O ⇒ (Gizli) Özne
Ne zaman?: İşsiz geçirdiği her gün ⇒ Zarf tümleci
Ne kadar?: Biraz daha ⇒ Zarf tümleci

9) Her tarih eseri, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak yazarın hayat tecrübesine bağlıdır.

Çözüm:
Yüklem: Bağlıdır

Bağlı olan ne?: Her tarih eseri ⇒ Özne
Neye bağlıdır?: Yazarın hayat tecrübesine ⇒ Dolaylı tümleç
Nasıl bağlıdır?: Doğrudan doğruya veya dolaylı olarak ⇒ Zarf tümleci

10) Burada herkes kendi gönlünden olduğu kadar bu tabiatın içinden gelen bir şiiri dinler.

Çözüm:
Yüklem: Dinler

Kim dinler?: Herkes ⇒ Özne
Nerede dinler?: Burada ⇒ Dolaylı tümleç
Neyi dinler?: Kendi gönlünden olduğu kadar bu tabiatın içinden gelen bir şiiri ⇒ Belirtili nesne

11) Oturup saatlerce kitap okumayı çok seviyordu.

Çözüm:
Yüklem: Seviyordu

Seven kim?: O ⇒ (Gizli) Özne
Neyi seviyordu?: Oturup saatlerce kitap okumayı ⇒ Belirtili nesne
Ne kadar seviyordu?: Çok ⇒ Zarf tümleci

12) Sayısız bitki türünün bulunduğu bu milli parkı geçen yılın ortasında ünlü sanatçılar ziyaret ettiler.

Çözüm:
Yüklem: Ziyaret ettiler.

Kim ziyaret etti?: Ünlü sanatçılar ⇒ Özne
Ne zaman?: Geçen yılın ortasında ⇒ Zarf tümleci
Neyi?: Sayısız bitki türünün bulunduğu bu milli parkı ⇒ Belirtili nesne

13) Sınıflar hafta sonu oldukça güzel bir şekilde süslendi.

Çözüm:
Yüklem: Süslendi

Süslenen ne?: Sınıflar ⇒ Sözde özne
Ne zaman?: Hafta sonu ⇒ Zarf tümleci
Nasıl süsleni?: Oldukça güzel bir şekilde ⇒ Zarf tümleci

14) Çok geçmeden odaya çevredeki komşular dolmaya başladı.

Çözüm:
Yüklem: Başladı

Başlayan kim: Çevredeki komşular ⇒ Özne
Ne zaman?: Çok geçmeden ⇒ Zarf tümleci
Neye başladı?: Dolmaya ⇒ Dolaylı tümleç
Nereye?: Odaya ⇒ Dolaylı tümleç

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.