İstiklal Marşının Tahlili 3.Kıta

3.KITA:

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!

Kükremiş sel gibiyim: Bendimi çiğner, aşarım;

Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım.

Bu dörtlük “ben” diye başlıyor; fakat burada şair kendisini değil, Türk milletini kastetmektedir. Türk milletinin hürriyet aşkı bu kıtanın can alıcı noktasıdır. Türk milleti başlangıcı bilinmeyen zamanlardan beri hür yaşamaya alışıktır ve başkalarının bunun aksini düşünmeleri tamamen bir deliliktir. Bu Türk milleti için değişmez bir yaşama biçimidir. “Zincir vurmak” söyleyişi, mecaz olarak “esir etmek” anlamında kullanılmıştır.

Türk milletinin esir edilmek istendiğini bu söyleyişten anlayabiliyoruz. Marşımızın hitabet özelliğini de bu kıtada rahatça görebiliyoruz; şair burada halka hitap ederek teşbih yoluyla Türk milletini “kükremiş sele” benzetiyor. Baraj suyu önündekileri nasıl yıkıp geçerse biz de hürriyetimize göz dikenleri öyle yıkıp geçeriz diyor. Kıtanın son mısrasında Ergenekon Destanı’na telmih vardır; bu mısrada Türklerin destanda dağları delerek, yırtarak geçmesi hatırlatılmıştır. Türkler bu olay neticesinde daha geniş coğrafyalara yayılmışlardı. “Dağları yırtmak” geçit açmak kapalılıktan geniş mekana geçmek, azade olmaktır. “Enginlere sığmamak” Türk milletinin üç kıtaya yayılmış olmasıdır, cihangirliğidir. Mehmet Akif bu kıtayı Taceddin Dergâhında bir gece vakit mısralar zihnine doğduğunda bir kağıt bulamayıp yattığı odanın duvarına yazmış, sabahleyin temize çekmiştir.

Bir yorum

  1. Mehmed Akif bu marşı sadece Türkler için yazmamıştır bu açıklamayı yapan şahıs ilk önce Mehmed Akif’in millet anlayışına yüklediği anlamı öğren sadece Türkler yoktu bu marş yazıldığında ve bu marş sadece Türkler için yazılmamıştır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.