Roman olmuş ya da olabilecek gerçek ya da gerçekleşebilecek, yaşanmış veya yaşanabilecek olayları uzun soluklu anlatan eserlerdir. Ama bu tanım geçen zamanla birlikte değişmeye uğraşmıştır. Çünkü geçen uzun süreçte birçok örnek verilmişti ve tanım geçersiz kalmıştır.
Postmodern Roman
Günümüzde postmodern, fantastik vb. tarzda ürünler bulunmaktadır. Ve bu ürünler yaşanmış-yaşanabilecek tanımını geçersiz kılmıştır. Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter gibi romanlar fantastik, olağanüstü olayları konu alır. Bu konuda şunu söyleyebiliriz. Belki roman bize gerçek bilgi vermez ya da gerçekliği vermez. Fakat roman bizi zenginleştirir, hayatı anlamamızı kolaylaştırır, ufkumuzu genişletir. Roman kurmaca bir metindir. Bu nedenle kurmaca bir metinden bilimsel şeyler beklenemez.
Edebi olmayan bir eserde, örneğin tarihi kitabı, objektiflik olmak zorundadır. Dili resmidir ve araştırma gerektirir ve somuttur. Ancak edebi metinlerde durum böyle değildir. Edebi roman demek yeniden inşa, yeniden kurgulamak demektir. Dünyayı algılama, dünyaya bakışın sonucu olarak bu görüşler kağıda dökülür. Dil ve bakış açısı ferdileşir bu metinlerde.
Romandaki gerçeklikle dış dünyadaki gerçeklik arasında nasıl bir ilişki vardır peki? Romandaki gerçeklik hiçbir zaman dışarıdaki gerçeklikle bir değildir. Dış dünyada tek bir gerçek tek bir model vardır. Ama bu gerçekliğe ve modele bakan farklı romancılar var. Herkes kendi bakış açısıyla dünyayı algılamaya çalışıyor. Romandaki gerçeklik tamamen yazarın bakış açısıyla ortaya çıkmış bir kurmacadır. Romandaki gerçeklik kurgudan ibarettir.