Dilekçe Nasıl Yazılır? Dilekçe Yazma Kuralları

Dilekçeler herhangi bir şikayet ya da durumun resmi bir kuruma iletilmesinde kullanılan bir yazı türüdür. Anayasal bir hakkımız olan dilekçe yazma hususunda bazı bilgilere sahip olmak bizlere son derece büyük avantajlar sağlayacaktır. Çünkü kurallara uygun olmayan ve anlaşılmaz bir dilde yazılan dilekçelerden bir sonuç almak mümkün olmamaktadır. Bu yazımızda sizlere “Dilekçe nasıl yazılır?” ve “Dilekçe yazma kuralları” hakkında bilgi vereceğiz. 

Yaşamımız boyunca birçok dilekçe yazımı konusuyla karşı karşıya kalmaktayız. Resmi kurumlarla olan gerek kendi işlemlerimizi gerekse yakınlarımızın işlemlerini çözüme kavuşturmak için dilekçe yazmak zorunda kalıyoruz. Bu nedenle bu hususta bilgi sahibi olmak bizlere her zaman büyük bir avantaj sunmaktadır.

Dilekçe Yazmak: Dilekçeler Nasıl Yazılır?

“Dilekçe yazma” konusunda bilgi sahibi olmanız gereken unsurlar bulunmaktadır. Yetkili makamların dilekçenizi işleme almaları için dilekçe yazarken dikkat etmeniz gereken unsurlar şu şekildedir:

1. Çizgisiz A4 Kağıdına Yazın

Dilekçeler temiz bir a4 kağıdına bilgisayar üzerinden ya da siyah ya da mavi bir mürekkepli bir kalemle elle yazılmalıdır. Yazınıza arka sayfaya devam edecek şekilde yazmayın, çok gerekliyse ikinci bir a4 kağıdına devam edilebilir.

Yazınızın okunaklı ve anlaşılır olması isteğinizin ya da şikayetinizin dikkate alınmasını sağlar.

2. Dilekçeyi Vereceğiniz Kurum ve Makamı Yazmalısınız

Dilekçeler hangi kuruma ya da makama verilecekse onlara hitap edilecek şekilde başlar. Bu aynı zamanda bir başlık olarak kabul edilebilir. Makam isimleri tamamen büyük harflerle yazılabileceği gibi sadece sözcüklerin ilk harfleri de büyük harfle başlayabilir. Örneğin; “Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi Müdürlüğüne”

3. Kendini Tanıtma ve Sorun-Talebi Dile Getirme

Dilekçeler genel olarak talepte bulunan kişinin kendisini tanıtmasıyla başlanır. Tanıtma bölümünden sonra sorun ya da istek dile getirilir. Bu kısımda anlatılanların kısa ama öz olmalı ve anlatımda ciddi bir üslup kullanılmalıdır. Gereksiz ayrıntılara kesinlikle yer verilmemelidir. Söz konusu durum varsa kanunlara, yönetmeliklere atıfta bulunularak belirtilmelidir.

4. Saygı İfadesiyle Sonlandırma

Sorunun ya da yetkili makama yöneltilen talepten sonra tüm saygı ifadesiyle sonlandırılmalıdır. Bir resmi kuruma verilecek olan dilekçelerin sonunda “arz ederim” ifadesi yer almalıdır. Örneğin” Gereğini bilgilerinize arz ederim” şeklinde bir saygı ifadesi kullanılabilir.

5. Tarih Yazma

Sorunun ya da isteğin dile getirildiği tarih hemen imzanın üstüne yazılabileceği gibi sağ üst tarafa da yazılabilmektedir. Yazınızın işleme alınabilmesi ve yasal olarak cevaplanabilmesi için tarihin mutlaka belirtilmesi gerekiyor. 

6. Ad-Soyad Bilgisinin Yer Alması

Yazıyı yetkili makama sunan, yetkili makamdan talepte bulunan dilekçe sahibinin ad-soyad bilgisinin sağ alt tarafa yazılması gerekiyor.

7. İmza Atmak

Resim bir yazı kategorisinde yer aldıklarından mutlaka imzalanması gerekir. İmzalanmayan dilekçelerin işleme alınması hukuken mümkün değildir. Peki dilekçede imza nereye atılır? İmzalar sağ alt tarafta yer alan ad-soyad bilgisinin hemen üstüne atılmalıdır.

8. İletişim Bilgilerini Yazmayı Unutmayın

Yazının hemen sol alt tarafına adres ve telefon gibi iletişim bilgilerinin yazılması gerekiyor. Yasaya göre dilekçeler 30 gün içerisinde cevaplanmak zorunda olduğundan kişiye sonucun aktarılması için iletişim bilgilerinin yer alması son derece önemlidir.

9. Dilekçeye Eklenecek Belgelerinizi Belirtin

Söz konusu yazınızda belirttiğiniz durumları gösteren ya da kanıtlayan belgelerinizi ibraz etmeniz çözüme ulaşabilmeniz için önemlidir. Bu nedenle yazının sol alt tarafına belgelerin sayısı ve türü belirtilmelidir.

Ayrıca Bkz ⇒ Dilekçe Nedir?

Dilekçe Örneği

Şimdi de bu anlattıklarımızı uygulamaya dökelim ve bu bilgiler ışığında örnek bir dilekçeyi inceleyelim.

Dilekçe örneği

3 yorum

  1. Ahmet Alp DEMİR

    Bilgi yararlıydı. Teşekkür ederim.

  2. Teşekkürler bilgiler 🙂 çok güzel 👍

  3. TESEKKUR EDERIM 🙂😇🧐

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.