Münazara, münazara nasıl yapılır

Münazara Nasıl Yapılır?

Münazara, bir konudaki görüşün ve karşı görüşün jüri önünde tartışılmasıyla yapılan bir yarışmadır diyebiliriz. Burada amaç karşı tarafın tezlerini çürütmek ve kendi tezini karşı tarafa kabul ettirebilmektir. Daha çok ortaokul ve liselerde yapılan bu tartışmaların hazırlanması ve icra edilmesi belli bir emek gerektirmektedir. 

Bir münazara şüphesiz ki sağlam bir hazırlık, düzen ve kurallar çerçevesinde icra edilebilir. “Münazara nasıl yapılır?” ya da “Münazara aşamaları nelerdir?” sorusunun cevaplarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Münazara Aşamaları (Münazara Nasıl Yapılır?)

Konu Seçimi

İlk yapılacak şey tabii ki konunun belirlenmesi olacaktır. En önemli aşama olan konunun belirlenmesinde dikkat edilecek şey ise seçilecek konunun tartışılmaya müsait olmasıdır. Konunun tez ve antitezleri bulunmalıdır.

Ekiplerin Oluşturulması

Konu ve dolayısıyla tez-antitezler belirlendikten sonra bunları savunacak iki grubun belirlenmesi gerekmektedir. Bu ekipler bir ile dört kişi arasında değişmektedir. Gruplar kendilerine bir başkan ve sözcü belirleyebilirler.

Hazırlık Safhası

Konular gruplara verilir ve belli bir süre verilerek hazırlık yapmaları sağlanır. Gruplar kendi içinde iş bölümü yapar. Herkes üstüne düşen konuda kaynakları araştırır ve bilgileri toplar. Yapılan araştırmalar ne kadar sağlam olursa tartışma sırasında ekibin etkileme gücü de yüksek olacaktır. Hazırlıksız yapılan bir tartışma doğal olarak verimli olmayacaktır. 

Münazaranın Yapılması

Konunun seçilmesi, ekiplerin oluşturulması ve hazırlık aşamalarından sonra münazaralar belli bir topluluk önünde yapılır. Ekipler birbirlerini görebilecek şekilde iki farklı masaya oturur. Başkan dinleyicilere konuyu söyler ve jüriyi tanıtır. Aynı zamanda başkan tartışmanın kurallarını hem katılımcılara hem de dinleyicilere bir kez daha hatırlatır. Kura ile söz alacak ilk grup belirlenir. Her gruba eşit söz hakkı ve eşit konuşma süresi verilir. Gruplar kendi içinde karara varır ve ulaştıkları sonucu sözcü dinleyici önünde paylaşır.

Jüri ve Değerlendirme

Tartışmaya değerlendirecek jüri 3-5 arasında kişiden oluşmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus jürinin konuya hakim kimseler arasından seçilmesi gerektiğidir. Jüri kesinlikle tarafsız olmalı ve kendi düşüncesini savunan gruba ayrıcalık tanımamalıdır. Puanlama olabildiğince nesnel bir şekilde yapılmalıdır.

Her konuşmacıya sırasıyla belli bir puan verilir. Her grup en az iki kez konuşacağından en az iki kez puan verilir. Yeterli sayıda söz hakkı verildikten sonra başkan münazaranın bittiğini söyler. Tartışma sonrasında jürinin konuşmacılara verdiği puanlar toplanır ve kazanan ilan edilir.

Daha fazla bilgi için Ayrıca Bkz. ⇒ Münazara Nedir?

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.