noktalı virgül, noktalı virgül kullanımı, noktalı virgül tdk, noktalı virgül nedir

Noktalı Virgül (Noktalı Virgül Kullanımı)

Noktalama işaretleri içinde yazı yazarken kafamızı en çok karıştıran kullanımlardan biri olan “Noktalı virgül“, aslında basit bir kullanım mantığına sahiptir. Noktalı virgül kullanımı ile ilgili aşağıda yer alan maddeleri ve örnekleri dikkatli bir şekilde incelerseniz mantığını kolayca kavrayabilirsiniz.

Noktalı Virgül ( ; )

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki açıklama yapmak için bu işareti kullanmamız kesinlikle yanlıştır. İnsanların bu işaretle ilgili yapmış oldukları hataların başında bu gelmektedir. Eğer açıklama yapacaksan noktalı virgül değil iki nokta üst üsteyi kullanmanız gerekir. Bu kuralı hiçbir zaman unutmayalım.

Bu konuda mutlaka bilmemiz gereken bir başka kural ise şudur: Noktalı virgül, virgülün yetersiz kaldığı ve kullanımının anlam karışıklığına yol açtığı yerlerde kullanılır. Bu iki önemli noktaya değindikten sonra şimdi işaretimizle ilgili örnek kullanımlara ve açıklamalara geçebiliriz:

⇒ Eğer cümle içinde birden fazla tür ya da takım sözcükleri yer alıyorsa anlamın karışmaması için bunları birbirinden ayırabilmek amacıyla aralarına konur.

  • Avrupa Kupasında Türkiye, Almanya, Yunanistan, Rusya A grubunda; İtalya, İngiltere, Fransa, İsveç B grubunda yer aldı.

Yukarıdaki örnekte milli takımlar sıralanmış ve A grubunda yer alan ülkelerden sonra B grubunun ülkeleri sıralanmaya devam edilmiş. Eğer “grubunda” sözcüğünden sonra virgül konulmuş olsaydı ilk grubun ülkeleriyle diğer grup ülkelerin farklı gruplarda olduğu vurgulanmamış olacak ve aynı grubun devamı gibi görünecekti. 

  • Tahtaya gönüllü öğrenci olarak erkeklerden Ahmet, Ali, Hasan; kızlardan Damla, Ayşe, Betül çıktı.

⇒ Sıralı cümleleri birbirinden ayırmada virgül kullanılır. Ancak kendi içinde ayrıca virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için noktalı virgül kullanılır.

  • At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır.
  • Evin işlerini annem, ablam yapar; abim, babam pazarcılık yapardı.
  • Heyecandan içim içime sığmıyor; oturuyor, kalkıyor, odaların arasında gidip geliyordum.

⇒ Cümle içinde birden fazla eş değerli sözcük bulunursa bunlar arasında virgül konur. Ancak özneyi daha da vurgulu hale getirmek için özneden sonra noktalı virgül konur.

  • Şiir; duygu, düşünce ve hayallerimizi etkili bir şekilde dile getirme uğraşıdır.
  • Yeni sınıfımız; kalabalık, havasız ve oldukça gürültülüydü.
  • Yılmaz; Ali, Kenan, Tuncay kadar yaramazlık yapmıyor.

⇒ Noktalama İşaretleri ⇐

2 yorum

  1. güzel içerik

  2. güzel içerik denemenizi öneririm

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.