Sözcük Türleri, Sözcük Türleri nelerdir, Sözcük Türleri konu anlatımı, Sözcük Türleri konusu, Sözcük Türleri pdf, Sözcük Türleri deniz hoca, Sözcük Türleri tyt, Sözcük Türleri tyt Türkçe, Sözcük Türleri özet, Sözcük Türleri slayt, Sözcük Türleri hakkında bilgi

Sözcük Türleri Nelerdir? Sözcük Türleri Konu Anlatımı PDF

İnsanoğlu, dil ile iletişim kurarken cümlelerden yararlanır, cümlelerin temelinde ise sözcükler yer almaktadır. Sözcükler ise tek başına kullanılabilen anlamı ve görevi bulunan sesler topluluğudur. Sözcükler asıl bir anlam taşımakla birlikte kullanıldıkları cümlelere göre yani bağlama göre farklı görevler alabilmektedir. İşte kelimelerin üstlendikleri bu görevlere göre “Sözcük Türleri” oluşmaktadır.

Sözcük Türleri Nelerdir?

İşte cümleyi oluşturan bu sözcüklerin her birinin ayrı bir türü yani görevi vardır. “Sözcük türleri” kelimenin cümle içinde yüklendiği göreve göre oluşmaktadır. Örneğin “Çok” sözcüğünü ele alarak kaç farklı görevde kullanılabileceğini görelim:

Çok istemişti. -> Zarf

Çoğu bize bakıyordu. -> Zamir

Çok eski bir tarihe sahipti. -> Sıfat

Yukarıda da görüldüğü gibi “çok” sözcüğü kullanıldığı yere yani bağlama göre “zarf, zamir, sıfat” gibi görevlerde kullanılmıştır.

Sözcük türleri KPSS ve YKS gibi sınavlarda Türkçe testinde çıkan önemli konuların başında gelmektedir. Dil bilgisi dersinin temelini oluşturan “Sözcük türü” konusu kavramadan ilerlemek pek mümkün olmamaktadır. Türkçede sözcükleri aşağıdaki gibi başlıklara ayırmak mümkündür.

Sözcük Türleri Konu Anlatımı

Aşağıda yer alan sözcük türleriyle ilgili tabloda sekiz sözcük çeşidinin listesi yer almaktadır. Sekiz sözcük türünün yedisi isim ve isim soylu sözcüklerden oluşmaktadır. Bunun dışında kalan tür ise fiiller olmaktadır. Yani sözcük türleri kendi içerisinde isim soylu ve fiil sözcükleri olmak üzere ikiye ayrılır.

İsim Soylu Sözcükler

Fiil Olan Sözcükler

(Bilgi edinmek istediğiniz kelime türüne tıklayarak konu anlatımına ve PDF çalışma kağıdına ulaşabilirsiniz.

İsim ve Fiil Farkı: İsimler bir varlığı ya da kavramı karşılayan sözcüklerken fiiller ise bir işi, hareketi, durumu belirtirler. Fiillere “-mek / -mak” mastar eki getirilirken isimler bu ekleri alamaz.

  • Kapı-mak (olmaz çünkü kapı isimdir.)
  • Ağla-mak (olur çünkü ağla- fiildir.)

NOT: Türkçede sözcükleri tek başlarına değerlendirdiğimizde türünü anlamakta zorlanırız çünkü sözcükler cümleye göre görev üstlenir. Bazı sözcüklerin isim ya da fiil şeklinde değerlendirmek de cümleye göre değişebilir.

  • Bugün sokakta iki arkadaşımız vardı. (Buradaki “var” isimdir ve sonuna örneğin “-yor” şimdiki zamanı getiremeyiz.)
  • Bugün nihayet köye vardı. (Buradaki “var-” fiildir ve sonuna örneğin “-yor” şimdiki zaman kipini getirebiliriz.)

Sözcük Türleri PDF + Video (Deniz Hoca)

Aşağıdaki bağlantılardan Deniz Hoca tarafından hazırlanmış olan “TYT Türkçe Notları PDF” dosyası ile slaytını indirebilir, öğrencileriniz ve arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantılardan Deniz Hoca tarafından hazırlanmış olan “Sözcük Türleri Konu Anlatımı PDF” dosyası ile slaytını indirebilir, öğrencileriniz ve arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
PDF / Slayt

TYT Türkçe Konuları
TYT Türkçe Notları PDF
AYT Edebiyat Notları PDF

Bir yorum

  1. emeklerinize sağlık harikasınız🙏

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.