Paragraf, Paragraf taktikleri, Paragraf teknikleri, Paragraf çözme taktikleri, Paragraf çözme teknikleri, Paragraf nasıl çözülür, Paragraf sorusu taktikleri, Paragraf soru çözme taktikleri

Paragraf Taktikleri

Paragraf Taktikleri için öncelikle bilmemiz gereken şey şu: YKS, KPSS, ALES gibi merkezi sınavlara girecek adayların en çok çekindiği ve önem verdiği konuların başında paragraf gelmektedir. Örneğin son yıllardaki TYT Türkçe sınavlarında 40 sorunun neredeyse 33’ü anlam bilgisi ve paragraf şeklinde karşımıza çıktı.

O kadar belirleyici olmaktadır ki paragraf, önem vermemek ve bu konuda özel bir çalışma göstermemek son derece büyük bir hata olur. Paragrafa özel yapacağınız çalışmalarla hem standart sapması yüksek olan soruları çözebileceğiniz gibi aynı zamanda yorumlama hızımızı ve gücümüzü yükselteceğinizden başka testlerde de olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

Böylesine belirleyici bir konu olan paragraf için öğrencilerin gerek bizlere sordukları gerekse internetten araştırdıkları “Paragraf çözme teknikleri/taktikleri nelerdir? Paragrafa nasıl çalışmalı? Paragraf taktikleri nelerdir?” sorularının cevaplarını bu yazımızda sizlere vermek istedik.

Paragraf taktiklerine geçmeden önce sizlere TYT ve KPSS’de başarıyı getirecek, özenle hazırladığımız ve tam bir ÖSYM tipinde olan paragraf kitabımdan bahsetmek isterim. Bu kitap paragraf çözerken sizleri geliştirecek ve ÖSYM formatına hazırlayacak. İncelemek isterseniz görsele tıklayarak ürün sayfasına ulaşabilirsiniz.
deniz hoca paragraf soru bankası, en iyi paragraf soru bankası, paragraf kitap önerisi, paragraf önerisi

Paragraf Taktikleri (Paragrafta Başarıyı Getirecek 10 Taktik)

1 ⇒ Önce Soru Kökünü Okuyunuz

Kendinizi bir meydanda hayal edin, eğer nereye gideceğinize karar vermediyseniz sağda solda dolanıp durursunuz ve amacınıza ulaşamazsınız. Paragraf çözmek de buna benzerdir: Eğer ne arayacağınızın farkında değilseniz sonuca ulaşamazsınız. Bu nedenle önce soruyu okuyup ondan sonra paragraf metnine geçmeyi alışkanlık haline getiriniz. O zaman ilk taktiğimiz şu; önce soru, devamında metin ve sonunda şıkları oku.

2 ⇒ Soru Kökünü İyi Anla ve Altını Çiz

Paragraf çözerken en çok yaptığımız hatalardan birisi soru kökünde yer alan “değildir, yoktur, çıkarılamaz, söylenemez, getirilemez” gibi ifadeleri fark etmememizdir. Genelde bu ifadelerin altı çizili olsa da işimizi garantiye almak için bu tarz ifadeleri okurken yuvarlak içerisine almak avantaj sağlayabilir.

3 ⇒ Kişisel Görüşlerini Kapının Dışında Bırak

Paragraf sorularında bizleri yanlışa götüren hatalardan birisi de metni okurken kişisel görüşlerimize yer vermektir. Hiçbir paragraf sorusunun sizden kişisel düşüncelerinizi istemeyeceğini unutmayın. Paragraftaki görüş ve düşüncelere göre soruları cevaplamaya gayret gösterin.

4 ⇒ Tüm Şıkları Okuyun

Önemli taktiklerden birisi de tüm şıkları okumaktır. Bazen sorularda “daha doğrudur, en uygundur” tarzı ifadeler olduğundan ilk şıklarda doğru cevabı bulsanız dahi tüm şıkları okumanızı tavsiye ederiz.

5 ⇒ Parçanın Tümünü Okuyun

Bazen paragraf soruları uzun olması yönüyle bizleri korkutsa da bu tarz sorularda ikinci kez okumanın önüne geçmek anlayarak, çizerek ve dikkatli bir şekilde okuma yapmamız gerekiyor. Şunu da ekleyelim, parça ne kadar uzun olursa soru genelde kolaylaşıyor.

6 ⇒ Parçayı Ağzınla Değil Gözünle Oku

Paragraf sorularını çözmek kadar zaman da son derece önemli. Bu nedenle bu tarz sorularda hızlanmak için parçayı ağzımızla değil başını oynatmadan gözlerinle okumaya alıştır kendini.

7 ⇒ İlk ve Son Cümlelere Dikkat Edin

Bir metnin ana düşüncesi genelde sonlarda bazen de başta yer aldığından ilk ve son cümlelere ayrıca dikkat etmenizde fayda var.

8 ⇒ O Halde, Halbuki, Oysaki, Öyleyse” Gibi Bağlaçlara Dikkat

“Öyleyse, bu durumda, şu farkla ki, halbuki, aslında, esasen, oysa, o halde, kısacası” gibi bağlaçlara parça içinde dikkat edin. Çünkü bunlardan sonra gelen cümleler sorunun cevabı hakkında önemli ipuçları barındırmaktadır.

9 ⇒ Geçmiş Yılların Sorularını Çözün

En iyi paragraf kitabı nedir diye soranlara genelde şu cevabı veririm: Geçmiş yıllarda çıkan soruları içeren kitap, en iyi paragraf kitabıdır. ÖSYM’nin mantığını anlamak ve bu noktada kendinizi geliştirmek için geçmiş yıllarda çıkmış olan paragraf sorularını büyük bir titizlikle çözmeden sınava hazırlanmayın.

10 ⇒ En Önemli Taktik: Paragraf Çözmeyi Alışkanlık Haline Getir

Paragraf sorusunu çözmek kadar hızlı olmak da sınavlarda belirleyici olmaktadır. Bu nedenle en yüksek sayıda soruyu daha kısa sürede çözmeyi hedeflemeliyiz. Peki bunu nasıl yaparız? Tabii ki paragraf sorusu çözmeyi alışkanlık haline getirerek yani zamana yayarak. Paragraf, diğer dersler gibi oturup beş çalışılacak bir konu değildir. Belirli bir süre odaklanma sorunu yaşamaya başlayacak ve parçanın bütününü kavramakta zorlanacaksınız. Bu nedenle belirli bir günü paragraf sorusu çözmekle geçirmek yerine kendinize günlük soru adedi belirlemenizi ve zaman tutarak çözmenizi öneririm. Örneğin her akşam 20-30 soru çözmeyi alışkanlık haline getirdiğinizde hem paragraf konusunda hem de zaman konusunda kendinizi geliştirirsiniz.

Bu makalemizde yer alan konuları anlattığımız Youtube videomuzu da seyredebilir ve kanalımıza abone olabilirsiniz.

Paragraf Taktikleri Video

Yukarıda yer alan taktikleri ayrıca Youtube kanalım üzerinden video halinde paylaşmıştım. Paragrafta başarıyı yakalamak isteyen öğrenciler kanalıma göz atıp abone olabilir. ❤️

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
TYT Türkçe Nasıl Çalışılır?
Paragraf Kitap Önerileri

TYT Türkçe Notları PDF
AYT Edebiyat Notları PDF

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.