iç konuşma, iç konuşma tekniği, Hikaye iç konuşma tekniği, Roman iç konuşma

İç Konuşma Tekniği Nedir? (İç Konuşma Örneği)

Anlatmaya bağlı sanatsal metinlerde sıklıkla gördüğümüz ve durumların okuyucuya en iyi şekilde yansıtılabildiği anlatım tekniklerinin başında “İç Konuşma” gelmektedir. Bu nedenle günümüz roman ve hikaye eserlerinde bu tekniğin sıklıkla kullanıldığını görürüz.

İç Konuşma Tekniği Nedir?

→ Bu anlatım tekniğinde okuyucuya aktarılmak istenenler kahramanın ağzından kendi kendine konuşuyormuş gibi düzenli bir şekilde aktarılır.

→ Karakter duygu ve düşüncelerini dağınık bir şekilde değil, düzenli ve mantıklı cümlelerle ifade etmektedir. Böylelikle kahramanın iç dünyasını bizzat kendi ağzından dinlemiş olur okuyucu.

İç Konuşma Örneği

Bugün her zamankinden farklı bir şekilde gökyüzünün farklı ama bir o kadar büyüleyici renk tonlarını gözlemlemek mümkündü. Bu sırada can sıkıntımın gitmesini amaçlayarak sahilde yavaş adımlarla yürüyordum. Hava çok sıcak olmasa da üç çocuğun büyük bir eğlenceyle denizde oynadıklarını gördüm. Var mıydı acaba o çocukların aklında hayatla ilgili bir problemin kırıntıları? Oturdum ve onları seyrederek neşelerine bir an olsa da ortak oldum.

Uyarı ⇒ Öğrenciler iç konuşma ile bilinç akışı tekniğini sıklıkla karıştırmaktadır. İkisi arasındaki en büyük fark iç konuşmada cümlelerin uzun ve birbiriyle bağlantılı yani mantıklı olmasıdır. İç konuşmada konudan konuya geçiş yer almaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR
PDF / Slayt
11.Sınıf Ders Konuları
Anlatım Teknikleri
TYT Türkçe 
AYT Edebiyat

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.